Nieuws & tips

Stress

Is er hoop voor mensen met overgewicht die telkens proberen af te vallen of hebben ze levenslang? Alles over vetcellen stress

May 31, 20238 min read

Een nieuwe ontdekking: vetcellenstress !

Aankomen na afvallen heeft (ook) een biologische oorzaak.


Ben je na veel doorzetten eindelijk op je streefgewicht, zitten de verloren kilo’s er na een tijdje toch weer aan? Soms zelf een paar extra. Hoe kan dat?

80% van de mensen die afvalt, komt weer aan. Waarom is het zo moeilijk je gewicht te behouden?

Je vetcellen hebben stress!!.


Jarenlang werd gedacht dat het enkel psychologisch en sociale oorzaken had. Je valt weer terug in je oude eet- en leefpatroon. Een paar jaar geleden is ontdekt dat het jojo-effect ook of misschien zelfs vooral biologisch is. Edwin Mariman, hoogleraar aan de universiteit van Maastricht deed onderzoek.  Het is al jaren bekend dat je lichaam in een soort spaarstand komt tijdens het afvallen, het afvallen lijkt steeds moelijker te gaan. Onderzoeker hebben ontdekt dat er iets in de vetcellen veranderd, een weerstand van de cellen om los te laten (hoe meer diëten je hebt gedaan hoe hardnekkiger de weerstand). Het onderzoek toont aan dat vetcellen stress kunnen ervaren. Niveaus eiwitten die stress representeren, zoals heatshockeiwitten, waren veel hoger bij mensen die van weer zwaarder werden. Als je afvalt krimpen je vetcellen en je celskelet (membraam) daaromheen moet dan mee krimpen, dat kost je lichaam energie.  En die extra energie is er niet, want je bent aan het afvallen. Hierdoor ontstaat er spanning en je cellen krijgen stress. Je lichaam heeft 2 opties om die stress kwijt te raken: óf het skelet past zich toch aan, maar dat kost veel energie, óf de cellen vullen zich opnieuw met vet om weer beter in het skelet te passen; de makkelijkste optie.


De onderzoekers denken dat de stress zeker 3-4 weken aanhoudt, maar soms ook langer (maanden) en daarna weer langzaam afneemt. Het maakt voor de vetcellen stress niet uit of je met een crash dieet of een langzamere versie bent afgevallen. Crash diëten hebben wel andere gevolgen die van invloed zijn op het behouden van een stabiel gewicht. Hierover later meer.


Trucje van de natuur:


Een van de manieren van je vetcellen om zich weer opnieuw te vullen is leptine uitscheiden (het verzadigingshormoon). Minder leptine is meer honger. Leptine wordt uitgescheiden door je vetcellen. Hoe meer vet je kwijtraakt, hoe minder leptine in je bloed.

Je leptine gehalte daalt tijdens het afvallen harder dan je vetgehalte. Als je 20% vetmassa verliest betekent dat soms 50% daling van je leptine. Je hebt minder van het verzadigingshormoon en dus sneller weer honger – zo hopen je vetcellen weer in balans te komen en van de stress af te zijn.

Ook veranderen je vetcellen hun moleculaire metabolisme. Om energie op te nemen heb je transportmoleculen nodig. Tijdens het afvallen neemt het aantal transport moleculen op het oppervlak van vetcellen toe. De cel maakt zich dus klaar om als er ook maar iets van het energie het lichaam binnenkomt, die gelijk op te nemen en op te slaan in de vetcel. Veel sneller en effectiever dan vetcellen normaal gesproken zouden doen. Onderzoek toonde bij proefpersonen aan dat ondanks dat ze precies genoeg energie in namen om stabiel te blijven de vetcellen ruim 50% van het vet dat eraf was, weer opnieuw was opgenomen door de vetcellen. Je vetcellen hebben maar één doel, de stress kwijt raken.



Dit Jo-jo effect na een dieet kan meerdere oorzaken hebben:

1.      Je hebt een crash dieet gedaan (500 calorieën per dag) waarbij je naast vocht en vet ook spieren bent verloren. En juist je spiermassa gebruikt (meer) calorieën. Minder spiermassa betekent ook blijvend minder calorieën innemen. Eet je meer dan je verbrand dan kom je aan. Door krachtraining en het eten van (meer) eiwitten, zal de spiermassa weer toenemen.

2.      Je rustmetabolisme is veranderd. Uit onderzoek blijkt dat je lichaam na het afvallen minder energie verbruikt dan theoretisch bij jouw lichaamssamenstelling hoort. Dit betekent dat als volg je een voedingspatroon dat je gewicht stabiel zou moeten houden, je lichaam toch vet gaan opslaan. Om dit te compenseren helpt het om (meer) te bewegen na het behalen van het streefgewicht. Meer spieren verhoogt ook je rustmetabolisme.

3.      Je hebt een moeizame lypolyse (vetbranding). Bij vetverbranding komen er vetzuren in je bloed, je hersenen registeren dat en geven een signaal van minder honger (het hormoon leptine). Mensen die afvallen door minder eten, zullen dan ook een lagere hoeveelheid vrije vetzuren in het bloed hebben en dat stimuleert het hongergevoel in de hersenen. En bij constante honger is de kans op overeten natuurlijk groter. Door een koolhydraatarm (of keto) eetpatroon aan te houden, heeft je lichaam bijna alleen vet als brandstof en zal je minder tot geen honger hebben. Vetter eten kan bij sommige mensen de vetverbranding verbeteren.

4.      Je hebt chronische lage graad ontstekingen. In je vetcellen zitten afweercellen. Tijdens het afvallen zijn de afweercellen in rep en roer. In de stabiele fase moet dat weer tot rust komen. Bij sommige blijft de lichte ontsteking aanwezig en juist bij die mensen is de kans op jo-jo;en groter. Waarom is nog niet helemaal door onderzoeker te verklaren, maar het heeft te maken met stress in de cellen.

5.      Je bent een vrouw en in de overgang. Ook vrouwen in de overgang hebben meer ontstekingen door disbalans in de hormonen en daardoor wisselende suikerspiegel en insulinewaardes, waardoor ook je hongergevoel uit balans is. Tijdens de overgangsjaren wordt als gevolg van de schommelingen in je oestrogeenlevel ook minder van het “feel good” hormoon serotonine geproduceerd. Wanneer de serotonine afgifte daalt kun je overvallen worden door gevoelens van somberheid. Het kan zijn dat je eerder geneigd bent iets extra’s te eten of te drinken om dit vervelende gevoel weg te krijgen. En dan nog het  schildklierhormoon, die regelt onder andere de snelheid van onze verbranding. Als deze verbranding op een lager pitje staat (door verminderde progesteron productie), dan wordt overtollige energie (uit voeding) sneller opgeslagen in extra vetweefsel.

6.      Zeldzaam, maar je hebt gen-afwijking die de neurale plasticiteit verminderd. Waardoor leptine (signalen naar receptoren in de hersenen) zich anders gedraagt en gedragsverandering (leefstijl) minder goed, worden opgepakt door de persoon.


Wat kun je doen om dit biologische proces van vetcellen stress te doorbreken?:

1)     Meer energie gebruiken. Dus regelmatig bewegen als je je doel hebt bereikt, zo blijf je controle over je gewicht houden. Vooral de eerste 4 weken na het behalen van het streefgewicht zijn hier belangrijk.

2)     Professionele begeleiding tijdens en na het afvallen. Iemand die je kan coachen en motiveren het gewicht vast te houden.  Mensen zijn geneigd te stoppen bij een diëtist zodra het gewenste gewicht is bereikt, maar dan begint het misschien pas echt in ieder geval heeft de gedragsverandering (leefstijl factoren) nog even tijd nodig.

3)     Ontstekingsremmende voeding of supplementen nemen. De onderzoekers hebben aanwijzingen dat wanneer iemand er niet in slaagt van de actieve witte bloedcellen (ontstekingen) af te komen, de kans groter is om weer in gewicht aan te komen. Een eetpatroon dat voldoende omega 3-vetzuren, antioxidanten en vezels bevat, remt ontstekingen Deze voedingstoffen zijn te vinden in natuurlijke producten. Een ontstekingsremmend dieet bestaat dan ook vooral uit verse en onbewerkte ingrediënten. Ontstekingsremmende voeding: verse groenten, vers fruit, volkoren granen, vette vis, gezonde vetten (kokosolie en olijfolie), noten, zaden en pitten.

4)     Meer eiwit in je voeding tijdens en na je dieet zorgt voor minder kans op jo-jo effect.

Wat doen eiwitten?

a)      Spieropbouw

b)     Metabolisme gaat omhoog

c)      Verzadigende werking.


Deze maatregelen zijn allemaal niet magisch, er zijn nog wel 100 processen die een rol spelen bij aankomen en afvallen en nog lang niet alles in onderzocht, maar dit zijn al veel punten waar je zelf aan kunt werken.


Waarom mijn aanbod je kan helpen om af te vallen en op gewicht te blijven:

Ik werk met een wetenschappelijk onderbouwd behandelplan ontwikkeld door diëtisten, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. We werken gestructureerd toe naar een bewust voedingspatroon, en alles onder professionele begeleiding (punt 2 om je vetcellen stress te doorbreken). 
We werken met vervangende maaltijden, waar je zelf vis/vlees en groente bij doet. Deze voeding is voorzien van hoogwaardige eiwitten en laag in koolhydraten (punt 4 om je vetcellen stress te doorbreken). 


Daarnaast werk ik met een omega3 supplement en het health protocol. Veel gezondheidsproblemen en vage klachten worden veroorzaakt door een verstoorde vetzuurbalans. Denk aan hormonale klachten, vermoeidheid, ontstekingen, verminderde concentratie, moeite met afvallen en op gewicht blijven of gewrichtsklachten. Ook is Omega 3 heel belangrijk voor onze hersenen(stemmingswisselingen). Een eetpatroon dat voldoende omega3 vetzuren, antioxidanten en vezels bevat, remt ontstekingen en maakt het externe skelet flexibeler,  zodat er überhaupt geen stress meer ontstaat). (punt 3 om je vetcellen stress te doorbreken). Ik maak hierbij gebruik van een wetenschappelijke vetzuren testen, vitamine D testen en sinds kort ook DNA-analyses.


En tenslotte kun je via mij met een leuke korting starten bij Millennium Sport in Hoevelaken en/of meedoen aan onze wandelapp en/of mij je wegwijs laten maken met een thuis- train programma met een kettlebelt.

Of je maakt gebruik van de  Cryo4, waar mee wit vet, wordt omgezet in bruin vet om zo je vetbranding te ondersteunen (punt 1 om je vetcellen stress te doorbreken).
 
Kortom ik heb alles in huis om jouw vetcellen stress te doorbreken en te begeleiden en ben dat duwtje in de rug als je het nodig hebt.

Je goed voelen, volop energie hebben en blij zijn met wie en wat je in de spiegel ziet. Dat gaat verder dan een cijfer op de weegschaal.

Dat gaat over een gelukkige en gezonde levensstijl die jou op het lijf geschreven is.


Bronnen:

-         Mariman, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26759119/

-         PS. food & lifestyle Programma protocollen

-         Zinzino product-informatie


blog author image

Miriam de Best

Miriam de Best, Voedingscoach / Health Netwerker

Back to Blog

Adres

Doctorandus W. van Royenstraat 1c

3871 AN Hoevelaken

tegenover de DHL
Parkeren voor de deur op de parkeerstrook

Doctorandus W. van Royenstraat 1c, 3871 AN Hoevelaken, Nederland

Contact

06-80 22 74 90

Openingstijden:

Coaching & Cryo4 op afspraak
ma- vr -> 8:30 - 18:00

di avond -> 19:00-21:30

za -> alléén open voor Cryo behandelingen

zo -> GESLOTEN

Kvk: 78401356

Btw: NL003197205B84

Best Change