Het 7 stappenplan van emotie-eten de baas
Stap 1-2-3 Onderzoeken situatie(s)
De eerste 3 stappen gaan over de situaties waarin jij gaat eten.
De eerste 3 stappen geven jouw inzicht in: ‘als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing’.
Stap 4-5 EHBO
Oefenen in de praktijk.
Stap 4 en 5 gaan over oefenen met ander gedrag op het moment dat zo'n situatie zich weer voordoet.
Stap 6-7 Bevredig je behoefte zonder te eten
Waar gaan stap 6 en 7 dan over? Over het verschil tussen aanleiding en oorzaak! En als je nu denkt: Verschil? Het klopt dat we vaak denken dat dit hetzelfde is, maar er is een wezenlijk verschil.
Voorbeeld
Stel, je verdient leuk en komt prima rond van jouw inkomen. Niks aan de hand toch? Maar dan moet je auto naar de garage en is de rekening zo hoog dat je dit niet in 1 keer kan betalen. Je moet een regeling treffen en omdat je naast de regeling ook je normale kosten hebt valt het ineens financieel tegen. Dan zou je kunnen zeggen dat de auto de oorzaak is van de financiële stress die je ervaart. Maar dat is niet zo. De hoge rekening is de aanleiding tot financiële stress. De onderliggende oorzaak is dat je nooit gespaard hebt, waardoor je geen buffer had om deze onverwacht hoge rekening op te vangen. Kijk je niet verder dan alleen de regeling die je hebt getroffen? Dan is de kans groot dat het nogmaals gebeurt bij een nieuwe financiële tegenvaller
Ga je aan de slag met de oorzaak?
Dan is de kans groot dat je de volgende keer spaargeld hebt.
De aanleiding is dus een specifieke gebeurtenis die het gedrag (eetbui) triggert.
Het gaat over de onmiddellijke situatie die voorafgaat aan een eetbui. Terwijl de oorzaak vaak ligt in diepgewortelde langdurige gedragspatronen. Patronen die onbewust aanwezig kunnen zijn. Als ik alleen behandel op specifieke gebeurtenissen, dan verminderen de eetbuien. Fijn! Ik blij en jij blij. Waarom zouden we het dan nog moeten hebben over onderliggende patronen. Alleen maar pijnlijk en ongemakkelijk toch? De kans is groot dat de eetbuien terugkomen bij een nieuwe emotionele tegenvaller. Je hebt jezelf namelijk aangeleerd om bij lastige gevoelens weg te duiken.· in eten,· in eindeloos scrollen op je telefoon,· in een serie op Netflix,· het luisteren van een podcast· het kan zelfs met een meditatie. Als je bovenstaand gedrag ‘gebruikt’ met als enige doel, weggaan van wat je voelt, dan blijf je altijd zoeken naar……?
Doorbreek de cirkel, wat is daarvoor nodig?
Hoe kan het dat je weg wil van lastige gevoelens en gedachtes? Wat levert dit jou op? Want ik wil zoals in het voorbeeld dat jij gaat sparen. Zodat er een buffer is in moeilijke emotionele tijden. Wat jij daarvoor nodig hebt verschilt van andere deelnemers.
Jij bent uniek!
De methode bestaat uit een 7-stappenplan, aangevuld met oefeningen uit ACT (acceptance and commitment therapie), TA (transactionele analyse) en NLP (neuro-linguistisch programmeren). Je onderzoekt eerst in welke situaties je de neiging hebt teveel te eten, en oefent dan met verschillende alternatieven.Je kan zelfstandig met deze methode aan de slag, Je kan ook onder begeleiding aan de slag. Dit kan zowel in workshops, individuele trajecten of een groepsprogramma van 6 maanden.Het programma bestaat uit cursussen, 1-op-1 begeleiding en een boek
Vul de Test Emotie-eter of Verleidingseter in en ontdek of je een Emotie-eter, een Verleidingseter of allebei bent.
Bestel het E-boek Emotie-eten de baas in 7 stappen.
Meld je aan voor een van mijn workshops, zie hiervoor de [workshopagenda].
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismaking-adviesgesprek
Geef jezelf het boek “Liefde in plaats van chocola” t.w.v. € 20,95, cadeau (gratis bij inschrijving op één van mijn trajecten).
Heb je vragen over de wijze waarop je begeleid zou willen worden? Neem contact op of stuur een email naar
info@miriambestchange.nl
Kvk: 78401356
Btw: NL003197205B84